Jouw buitenhaard op gas aansteken
Een buitenhaard aansteken die op gas werkt is iets dat velen graag aan iemand anders overlaten. Dat zou dan zijn omdat ze er zelf geen verstand van zouden hebben. Het ontsteken van een buitenhaard op gas is echter niet ingewikkeld. In dit artikel leren we hoe je jouw buiten op gas moet aansteken weet je ook nog eens waar je op moet letten in het kader van veiligheid!
TIP: Is het langer dan een maand geleden dat je jouw buitenhaard hebt gebruikt? Controleer dan eerst alle aansluitingen op lekkage middels een sopje!
1. Voordat je begint
Kijk voordat je jouw gashaard ontsteekt eerst of de oranje gasslang goed aangekoppeld is en in goede staat is. In de slang mogen geen scheuren of beschadigingen zitten (zie afbeelding). Verder hoort de slang op de juiste wijze aan het toestel vast te zitten en aan de drukregelaar. De drukregelaar zit op zijn beurt weer vast aan de gasfles, vaak vastgemaakt met onze gasfles steeksleutel.
Als alles er goed uit ziet dan kun je de gasfles open draaien. Dit doe je net zover als dat je een kraan open draait om je handen te wassen. De gasfles helemaal tot het einde opendraaien is niet nodig.
2. De waakvlam brander en de hoofdbrander
De meeste buitenhaarden op gas en in ieder geval alle buitenhaarden van Sunwood zijn voorzien van twee branders. Namelijk een waakvlambrander en een hoofdbrander. Dit is voor de veiligheid. De waakvlam is een klein brandertje die altijd als eerste aan gaat door middel van een vonk, gevolgd door de hoofdbrander. De functie van de waakvlambrander is dat hij garandeert dat er vuur is bij het aansteken van de hoofdbrander.
Omdat er naar de hoofdbrander relatief veel gas gaat, willen we deze niet rechtstreeks aansteken met een vonk. Bij een mislukte ontsteekpoging zou veel gas kunnen ophopen dat bij een nieuwe poging zelfs een explosie tot gevolg zou kunnen hebben! Het aansteken duurt dus wat langer, maar is gelukkig wel zo veilig!
3. De waakvlam aansteken
De waakvlam van onze Marino buitenhaard ontsteken we met de onderste knop van het gasregelblok. Allereerst draai je deze een klein beetje tegen de klok in, vervolgens druk je deze in. Zodra je de knop hebt ingedrukt stroomt er gas naar de waakvlam. Nu houd je de knop ingedrukt en draai je deze verder tegen de klok in. Hierbij hoor je een ‘tik’ en zie je een vonk. Als het goed is staat de waakvlam nu aan. Is dit niet het geval, laat de knop dan niet los maar draai hem terug naar de start positie en opnieuw tegen de klok in. Je maakt zo nog een vonk zonder de gasstroom naar de waakvlam te onderbreken.
Staat de waakvlam aan? Houd de knop dan nog 10 seconden ingedrukt en laat hem vervolgens los. Blijft de waakvlam nu branden dan is het thermokoppel voldoende heet; het regelblok weet nu dat er sprake is van vuur en dat de hoofdbrander veilig ontstoken kan worden. Gaat de waakvlam uit? Dan heb je hem te kort ingedrukt of er zou sprake kunnen zijn van een waakvlamstoring.
TIP: Zet je de haard voor de allereerste keer aan? Dan zit er enkel nog lucht in het systeem. Houdt de ontsteekknop eerst 60 seconden ingedrukt voordat je een vonk maakt om de waakvlam te ontsteken. Alle lucht is nu uit het systeem en de waakvlam zou zonder problemen aan moeten gaan.
4. De hoofdbrander ontsteken
Nu de waakvlam brandt kunnen we veilig de hoofdbrander ontsteken. Je hoeft alleen de onderste knop verder tegen de klok in te draaien, tot deze niet meer verder kan. Zodra je de knop verder hebt gedraaid hoor je het gas richting de hoofdbrander stromen en je ziet de vlammen verschijnen. De ontsteekknop wordt niet gebruikt om de hoogte van het vuur af te stellen.
5. De hoofdbrander regelen
De hoogte van het vuur van de hoofdbrander is te regelen met de afstelknop. Dit is de bovenste knop op het gasregelblok.
Wil je het vuur hoger zetten, dan draai je de knop linksom.
Wil je het vuur hoger zetten, dan draai je de knop rechtsom.
6. De haard uitzetten
Je zet de haard uit door de ontsteekknop, de onderste van de twee, helemaal rechtsom te draaien dat hij weer in de start positie staat. Halverwege zul je de knop een beetje in moeten drukken om hem verder te kunnen draaien. Zodra je ziet dat de waakvlam uit staat weet je dat de haard volledig uit staat.
Draai nadat je de waakvlam hebt uitgezet ook altijd de gasfles dicht!
Jouw buitenhaard op gas aansteken zou nu helemaal duidelijk moeten zijn. Heb je toch nog vragen hierover? Neem gerust eens telefonisch contact op met ons team!